Портал споживача

Корисно вживати продукти, що підвищують кількість корисних бактерій в організмі. Такі продукти називаються пробіотичними.

У нашому організмі живуть мільярди невидимих істот – це патогенні і корисні бактерії, кількість яких залежить від того, як ми ставимося до свого здоров'я.

У людей, які своє здоров'я бережуть, харчуються правильно, дотримуються здорового способу життя, швидко і ефективно справляються зі стресами, а до оточуючих ставляться доброзичливо і позитивно, корисних бактерій більше; ну, а у тих, хто нерозбірливий у всьому, та й ще й алкоголем зловживає, а їсти любить фаст-фуд і рафіновану їжу, практично весь кишечник заселений патогенними бактеріями – так, мова йде саме про мікрофлору кишечника, без якої людина не може нормально жити, зате може швидко загинути від будь-якої інфекції.

Здорова мікрофлора кишечника – це імунний захист нашого організму, і до того ж без неї неможливе нормальне перетравлення їжі: коли в кишечнику практично немає корисних молочнокислих бактерій, дуже швидко виникають хронічні захворювання, можуть виникати онкологічні проблеми.

Що ж робити, якщо кількість корисної мікрофлори в кишечнику різко скоротилася, а патогенна флора захопила майже весь її «життєвий простір»?

Навіщо потрібні пробіотики

Сьогодні всі говорять про пробіотики – завдяки рекламі, про них неможливо не знати: це не тільки препарати, що містять живі лактобактерії, а й багато продуктів харчування, які пробіотиками дуже багаті.

Пробіотики допомагають нашому організму підтримувати в нормі травлення, не допускають розвитку інфекцій і запалень ШКТ і захищають нас від безлічі небезпечних захворювань.

Найвідомішим і найефективнішим пробіотиком вважається Lactobacillus Bulgaricus - бактерія, відкрита в 1905 році болгарським студентом-медиком С. Григорова. Вчені вважають, що властивості цієї бактерії використовували з успіхом ще стародавні жителі нинішньої Болгарії – фракійці, і було це близько 9000 років тому. Тоді люди вже навчилися отримувати з молока йогурт, сир і бринзу – найдавніші продукти-пробіотики, і тому здоров'я у них було міцним, а самі вони були сильними і витривалими – багато істориків вважають, що знаменитий Спартак, який очолював найвідоміше повстання в древньої історії, теж був фракійцем, – а хвороби органів травлення були їм невідомі.

Сьогодні люди, які живуть в Болгарії, продовжують харчуватися цими продуктами – вони їдять їх практично кожен день, і продовжують залишатися активними і енергійними. У знаменитому болгарському йогурті в симбіозі з Lactobacillus Bulgaricus живе ще одна корисна і відома бактерія – Streptococcus Thermophilus – саме ці культури слід купувати в аптеці, якщо вам захотілося приготувати натуральний йогурт в домашніх умовах.

Серед промислових йогуртів, якими наповнені наші магазини, дуже багато пастеризованих і стерилізованих продуктів – їх можна вважати «мертвими» і марними для здоров'я, хоча вони смачні, і містять чимало калорій, так що для втамування голоду годяться цілком.

Шукати потрібно продукти зі справжніми, живими бактеріями – таких в магазинах теж достатньо, і вживати їх по можливості кожен день, в холодному вигляді, або зігріваючи до кімнатної температури – нагрівання вище 40 ° C для них згубно.

Продукти-пробіотики

Чудовий і всім знайомий продукт, що містить пробіотики – звичайний кефір, який отримують із цільного молока. Кефірні грибки містять більше 10 видів корисних бактерій – вони отримані природним шляхом, і відтворити їх штучно не вдалося досі.

Є у продажу і такі продукти, як біопростокваша і біоряженка – їх отримують за допомогою закваски, що містить молочнокислі бактерії – мезофільні і термофільні, здатні виживати навіть при 70° C, а також біфідобактерії, ацидофільні палички та ін. Зберігаються такі продукти навіть менше, ніж кефір і деякі йогурти – не більше 5-7 діб.

Солодке ацидофільне молоко і сколотини – це теж продукти, на які варто звернути увагу – в них додаються ацидофільні палички і молочнокислі бактерії.

Багато корисних побіотиків містить квашена капуста – вчені вважають, що в ній їх не менше, ніж в кефірі, зате немає жодного відсотка алкоголю. Що стосується штучних пробіотиків, то про них можна і не говорити: капуста перевершує їх, хоча для їх створення використовуються найсучасніші технології – штучні пробіотики часто гинуть під дією шлункового соку, а квашена капуста вільно потрапляє в самі нижні відділи кишківника, активізує травлення і зміцнює імунітет.

Багаті пробіотиками сир: в кисломолочному сирі на 1 г продукту може припадати 100 млн. корисних бактерій, тому його треба намагатися їсти щодня – хоча б по 50 г. Не так давно з'явився спеціальний сир з пробіотиками – в процесі виробництва в рідку сирну масу додають живі бактерії, і це чудово, однак і звичайний сир, приготований традиційним способом, теж містить безліч молочнокислих мікроорганізмів.

Найкориснішим блюдом-пробіотиком вважається також і місо-суп: раніше ми не знали про такі страви, але сьогодні японська кухня стала популярною. Місо – це ферментований продукт із соєвих бобів, що містить не тільки живі бактерії – близьк 160 видів чистих культур, а й багато вітамінів, мінералів, амінокислот і інших необхідних для здоров'я речовин. В Японії місо їдять часто – вва ається, що цей суп здатний виводити з організму радіонукліди.

Корисні й інші продукти з сої: тофу – соєвий сир і соєвий соус – тільки треба шукати якісний, краще корейський або японський.

Більш рідкісний у нас такий соєвий продукт, як темпі: він виготовляється в Індонезії, і продається у вигляді брикетів – про нього напевно знають вегетаріанці. Темпе містить багато білків, вітамінів і корисних бактерій, а використовують його при приготуванні супів, смажених і тушкованих страв, або подають окремо – його запах може нагадувати гриби, горіхи або м'ясо.

Корисний в якості продукту-пробіотика хліб на заквасці: її можна приготувати вдома – з житнього борошна, рису, родзинок, хмельових шишок та інших природних інгредієнтах.

Багаті пробіотиками такі продукти як артишоки, ріпчаста цибуля і цибуля-порей, так що варто поцікавитися найпростішими стравами французької кухні: в тарілці звичайного цибулевого супу з сухариками з зернового хліба корисних бактерій міститься безліч.

Будь-які домашні соління і квашення теж містять пробіотики: наприклад, огірки, помідори, мочені яблука, але додавати в них оцет не можна – розсіл повинен бути натуральним, і містити живі корисні ферменти, які сприяють розмноженню корисних бактерій.

Багато фруктів і овочів теж мають властивості пробіотиків – наприклад, банани, але є їх треба свіжими, інакше толку буде мало.

Щоб забезпечити свій організм достатньою кількістю пробіотиків, треба планувати своє денне меню так, щоб в ньому завжди були продукти з ними, а також з пребіотиками – речовинами, якими пробіотики харчуються. Наприклад, на сніданок можна з'їсти натуральний йогурт, вівсяні пластівці і банан; на обід – суп з артишоками і цибулею, хліб з цільного зерна і ще трохи йогурту; на вечерю – тушковані боби з часником і свіжі овочі – помідори і зелену цибулю.

Пробіотики часто представлені БАДами і препаратами – біологічно активними добавками до їжі, які можуть продаватися в аптеках, відділах здорового харчування, інтернет-магазинах; їх також можна купити у компаній, що пропонують продукцію Wellness - продукти для здоров'я та краси. У будь-якому випадку, при покупці таких продуктів слід бути впевненим у їхній якості, і купувати їх у перевірених виробників – це стосується не тільки БАДів, а й звичайних продуктів харчування.

Завжди слід з'ясовувати, чи є в продукті жива мікрофлора, або це на ньому тільки написано – на жаль, в більшості випадків це не так просто зробити, і виробники це чудово знають: далеко не всі продукти, що іменуються пробіотиками, містять в своєму складі інгредієнти, зазначені на упаковці. Склад самого продукту теж має значення: часто пробіотики просто не виживають серед харчових добавок, барвників і стабілізаторів.