Портал споживача

Зі звичайного чорного чаю виділяється L-теанин, який розщеплюється печінкою до етиламіну – речовини, що підвищує активність кров’яних клітин, відповідальних за імунітет організму.

Скільки чашок чаю потрібно випивати в день, щоб бути здоровим і повним енергії? А яким цей чай має бути: чорним або зеленим? І чому він корисний?

Саймон Гіббонс, професор фітохімії з лондонського університету, стверджує, що протягом дня потрібно випивати три чашки чаю: вранці, в обід і ввечері. Чай повинен заварюватися не менше 5 хвилин, незалежно від того, який вид ви віддаєте перевагу — пакетований або ж свіже листя.

Про користь для здоров’я

Існують чотири типи листового чаю: чорний, зелений, білий і улун. Всі вони містять антиоксиданти, які мають цілий ряд переваг для здоров’я. Ви можете пити чай з невеликою кількістю цукру або меду, а від молока краще відмовитися, оскільки його білок, утворюючи з’єднання з антиоксидантами, нівелює їх корисні властивості.

Зниження ризику інсульту

Дослідження, яке протягом 15 років проводили нідерландські вчені, показало тісний зв’язок між регулярним споживанням чорного чаю (без молока) і зниженням ризику інсульту. Дослідники дійшли висновку, що флавоноїди (живильні речовини з антиоксидантними властивостями), що містяться у високій концентрації в чорному чаї, сприяють скороченню виробництва ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ), так званого «поганого» холестерину, який викликає звуження артерій і збільшує у людини ймовірність інсульту або серцевого нападу.

Вчені з США підтверджують висновки, зроблені в Нідерландах, і рекомендують вживати в день до 5 порцій чаю, що може знизити рівень ЛПНЩ на 11%. Флавоноїди також покращують функціонування кровоносних судин.

Травна система

Зелений чай, з необробленого чайного листа, допомагає роботі травної системи. Він стимулює скорочення м’язів кишківника і допомагає контролювати вагу, а також втрачати зайві кілограми. Зелений чай містить епігаллокатехін-3-галлат (EGCG), сполуку, яка уповільнює процес засвоєння жиру. Корисний також і зелений м’ятний чай. Ефірні масла, які в ньому містяться, допомагають зняти напругу в травній системі, що сприяє гарному перетравленню їжі. Імбирний чай полегшує симптоми нудоти і зазвичай рекомендується для ранкового прийому. Чай з фенхелем допомагає при запорах, здутті живота і кольках.

Функції мозку

Чорний чай допомагає сконцентруватися. Дослідники з англійського університету Нортумбрії виявили, що кофеїн і L-теанин, що містяться в листі чорного чаю, покращує когнітивні (пізнавальні) навички. А дослідження вчених з Імперського коледжу довело, що ті, хто п’є більше 100 мл чаю (або кави) в день, з 34% ймовірністю знижують ризик виникнення гліоми, найпоширенішого типу пухлини мозку.

Антиракові властивості

Чай містить поліфеноли, антиоксиданти, що запобігають ріст ракових клітин. У зеленому чаї їх концентрація вище в 8-10 разів, ніж в овочах і фруктах. Недавнє дослідження тайваньських вчених довело, що вживання всього однієї чашки зеленого чаю в день може знижувати ризик розвитку раку легенів, особливо у тих людей, які мають до цього генетичну схильність. Вважається також, що чай здатний уповільнити розвиток раку простати і зменшити ризик захворювання раком шлунка. Деякі експерти вважають, що найбільше поліфенолів міститься не в чорному і не в зеленому чаї, а в улун. Вони рекомендують пити його не дуже гарячим (не вище 70С), так як температура напою також може впливати на розвиток ракових захворювань, наприклад, раку горла.

Імунна система

У Гарварді порівняли результи аналізів крові любителів чаю і тих людей, які віддають перевагу іншим напоям. З’ясувалося, що ті, хто випиває принаймні 5-6 чашок чаю в день, мають більш високі показники імунітету. Хімічні речовини алкіламіни, що містяться в чаї, присутні і в деяких бактеріях і паразитах. Вважається, що коли ми п’ємо чай, наша імунна система розпізнає алкіламіни і починає з ними боротися.

Поліфеноли, що містяться в чаї, також допомагають імунній системі боротися проти певних бактерій, покращують обмінні процеси і здоров’я шкіри. Ваврто відмітити корисні властивості імбирного чаю. Крім перерахованих властивостей, імбирний чай має знеболюючу (в разі мігрені, наприклад) і протизапальну дію, а також стимулює кровообіг.

Безсоння, депресія

Зрозуміло, що враховуючи зміст кофеїну в чорному чаї, перед сном його краще не пити. Однак більшість трав’яних чаїв цей компонент не містять, тому якщо вас мучить безсоння — частий наслідок тривоги або депресії, заспокійливий трав’яний чай — ідеальний вибір. Спробуйте чай з додаванням ромашки, вона містить хізин, речовину, що знімає симптоми занепокоєння і сприяє сну. Крім того, в такому чаї міститься амінокислота триптофан, що також сприятливо впливає на нервову систему. Чай з лавандою допоможе заспокоїти не тільки тіло, але «розум і серце», як і чай з базиліком, добре відомий своїми седативними властивостями.

Зуби

Часте вживання чорного чаю може впливати на колір зубів, але може також і захистити їх, так як поліфеноли сприяють зменшенню утворення бактерій, які викликають хвороби ясен і карієс. Білий і зелений чай володіють такими ж корисними властивостями, а ось фруктові чаї (через своє кисле середовище), навпаки, можуть сприяти руйнуванню зубної емалі.