Портал споживача

Тема лекції: раціональне споживання ресурсів та аспектів вибору продукції з поліпшеними екологічними характеристиками.

Лекцію було проведено в ТЦ «Епіцентр», розташованого по пр. Григоренка 40 в м. Києві Всеукраїнською громадською організацією «Жива планета» в рамках реалізації інформаційного проекту «Стале споживання – шлях до збереження навколишнього природного середовища та покращення якості життя», що впроваджується за підтримки Програми розвитку ООН в Україні.

Світлана Берзіна, експерт-консультант проекту, президент Всеукраїнської громадської організації «Жива планета» презентувала інструменти раціонального (сталого) споживання, зосередившись на економічних аспектах та аспектах, пов’язаних з безпекою споживання та створенням максимально комфортних умов в оселях, в т.ч. під час проведення будівельних та оздоблювальних робіт.

Також важливу увагу було приділено практичному впровадженню принципів сталого споживання на прикладі домогосподарств (європейський та український досвід) та про принципи зелених закупівель товарів, робіт і послуг.

Проблеми ресурсо- та енергоефективності будинку, правила раціонального поводження з відходами та безпеки застосування побутової хімії у своїй доповіді розкрила Галина Бузан, керівник проекту«Стале споживання – шлях до збереження навколишнього природного середовища та покращення якості життя».

Великий інтерес аудиторії викликали питання присвячені законодавчій базі, стандартам та маркуванням екологічно та органічно сертифікованої продукції, адже в асортименті гіпермаркетів «Епіцентр» постійно збільшується сегмент таких товарів. Щоб розібратися що який знак означає учасники лекції були ознайомлені з основними принципами та діючими сертифікаційними системами програм екологічного маркування згідно ISO 14024, органічних стандартів, а також систем FSC, Energy Star, Oeko-Tex, TCO та інших.