Портал споживача

Правила здорового харчування

Відомо, що один із найважливіших факторів, який впливає на формування здоров’я людини є харчування. Тому до питань свого раціону харчування необхідно підходити з серйозністю та обізнаністю в даному питанні.

Екологічна безпека продуктів харчування – глобальна проблема, оскільки зачіпає не лише здоров'я людини, але й впливає на всю економіку країни. Якість продуктів харчування впливає на рівень життя, соціальну активність людини, впливає і на демографічний аспект його існування. Тому, щоб забезпечити високий рівень життя людини в державі, розвиток економіки, необхідно приділяти екологічній безпеці продуктів харчування підвищену увагу.

У сучасних умовах людина все менше довіряє якості вироблених продуктів. Це пов'язано як з погіршенням умов навколишнього середовища (підвищена хімізація і індустріалізація виробництва), так і з генною модифікацією продуктів харчування і низьким контролем якості в процесі виробництва продуктів харчування.

Слід пам’ятати, що лише правильне харчування сприяє росту і розвитку організму, забезпечує нормальний фізичний і психічний розвиток дитини, підвищує імунітет та життєві сили.

Для формування збалансованого раціону радимо скористатися пірамідою здорового харчування. Піраміда відображує пропорції різних видів продуктів в оптимальному раціоні здорової людини.

Піраміда здорового харчування, отримайте інформацію за розділами:

Включаємо до раціону невелику кількість олії

  • Використовуємо рослинну олію замість твердих жирів;
  • Частково замінюємо м’ясо горіхами чи сиром;
  • Віддаємо перевагу рибі з високим умістом жирних кислот родини w-3 (за винятком груп ризику);
  • Використовуємо інформацію на маркуванні продукту при покупці продуктів харчування з низьким вмістом насичених жирних кислот, трансізомерів та холестеролу;
  • Віддаємо перевагу стравам, приготованим без жиру або з його меншою кількістю.

Споживаємо їжу багату на кальцій

  • П’ємо молоко знежирене чи з низьким умістом жиру;
  • Віддаємо перевагу сирам з низьким умістом жиру;
  • Використовуємо молоко для приготування каш;
  • За необхідності використовуємо продукти без вмісту лактози;
  • Споживаємо немолочні продукти і напої з високим умістом кальцію.

Віддаємо перевагу нежирній білковій їжі

  • Вибираємо нежирне м’яса;
  • Видаляємо весь жир і шкіру з птиці;
  • Готуємо страви без додавання жиру;
  • Споживаємо рибу й бобові не менше, ніж раз на тиждень;
  • Включаємо горіхи до сухих сніданків, салатів, основних страв.

Урізноманітнюємо споживання овочів

  • Купуємо свіжі овочі по сезону;
  • Віддаємо перевагу овочам з високим умістом калію;
  • Використовуємо більше свіжих й морожених овочів, менше – консервованих;
  • Вживаємо овочі щодня на обід;
  • Додаємо овочі до перших страв, соусів, бутербродів;
  • Споживаючи «фастфуди», віддаємо перевагу салату, а не картоплі «фрі»;
  • Віддаємо перевагу світлій салатній зелені.

Робимо акцент на фруктах

  • Додаємо фрукти до салатів, бутербродів, десертів і сухих сніданків;
  • Додаємо сухі фрукти для сухих сніданків;
  • Використовуємо подрібнені фрукти для випічки;
  • Включаємо до раціону консервовані та заморожені фрукти;
  • Віддаємо перевагу фруктам і сокам з високим вмістом калію;
  • Купуємо фрукти по сезону;
  • Між фруктами і соками віддаємо перевагу фруктам.

Споживаємо цільне зерно

  • Хліб із цільної пшениці;
  • Борошно із цільної пшениці;
  • Макаронні вироби з твердих сортів пшениці;
  • Вівсяні страви;
  • Цільну кукурудзу;
  • Коричневий рис;
  • Кукурудзяні пластівці.

Слід також пам’ятати, що необхідно споживати таку кількість їжі, що відповідає вашим витратам енергії впродовж дня. Ненаситність і переїдання можуть призвести до зайвої ваги і різних недомагань.

Здорове харчування захищає людину від маси хвороб, зміцнює імунітет до деяких хвороботворних факторів, підтримує на стабільному рівні масу тіла, дозволяє примножувати здоров’я.

Пам’ятайте, що для здорового харчування слід обирати якісні харчові продукти.

Свіжість натуральних продуктів – овочів, фруктів, м'яса, риби ще не означає їх безпечність та якість. Харчові продукти можуть бути результатом генної інженерії (ГМО), забруднені важкими металами та радіонуклідами, містити залишки нітратів та пестицидів або антибіотиків та гормональних препаратів. Придатні до вживання за терміном придатності та зовнішніми ознаками продукти переробки і напої можуть містити потенційно небезпечні і підозрілі харчові домішки, поки що незаборонені в Україні.

Ідентифікувати наявність цих речовин в продуктах без лабораторних досліджень майже неможливо. І кожен з нас несе відповідальність за себе, власне здоров’я і харчі якими він живить свій організм.

Завдання кожного споживача – орієнтуватися в маркуванні та складі продуктів і мати уяву про ті чи інші домішки які можуть поступово руйнувати організм людини.

При виборі продуктів, надавайте перевагу сертифікованим органічним продуктам або маркованим знаком екологічного маркування.

Дізнайтесь які види продуктів та яку їх кількість треба споживати за правилами збалансованого харчування.

Що корисніше їсти та яким чином краще організувати правильне харчування